Att skaffa akvarium och fiskar

Fiskar är kanske inte lika mycket husdjur som det är en hobby. Men hur man än vrider och vänder på det är det fortfarande liv man måste ta hand om. Fiskar och akvarium är ett stor hobbyverksamhet i Sverige och världen och många lägger ned stor tid på att hålla ett vackert akvarium och friska fiskar som lever i det.

Först ska man tänka på var man kan placera ett akvarium hemma och hur stort det då kan vara. För att undvika algväxt i vattnet är det bäst att akvariet inte står i direkt solljus. Det bör heller inte stå på en plats där de som bor i hemmet hela tiden passerar förbi. Detta kan nämligen stressa fiskarna. Det man planerar ställa akvariet på måste också kunna klara av vikten. Akvarium mäts i antalet liter vatten de håller och att räkna på en vikt på omkring 1,2 kg per liter är realistiskt.

Att tänka på storleken är något man alltid bör göra som nybörjare. Ett vanligt misstag är dock att tro att ett mindre akvarium är mer nybörjarvänligt. Mindre akvarium betyder nämligen att det kan vara svårare att få en bra balans i vattnet och även små misstag kan snabbt få stora konsekvenser. Ett mindre akvarium har med andra ord också en mindre felmarginal.

Akvariet behöver även andra saker för att fungera pumpen är en av de mest självklara delarna och det gäller att man väljer en som passar storleken man skaffat. Att satsa på en cirkulationspump till sitt akvarium är fördelaktigt då det hjälper till att cirkulera och syresätta vatten. För vissa fiskar skapar detta även en mer naturlig miljö.

Som nybörjare är det smart att börja med fiskar som lätt kan trivas i ett akvarium tillsammans med andra fiskar.  Medan många fiskar kan klara av akvarielivet är det helt enkelt vissa som snabbare anpassar sig och