Hunden och människan

Sedan urminnes tider har hunden sökt sällskap av människor och har med tiden utnämnts till människans bästa vän. Sant eller inte så har i alla fall många familjer en eller till och med flera hundar i sitt hem. På vår sajt kommer vi att ta upp olika ämnen som handlar om hundar. Har du förslag på något vi ska belysa så hör gärna av dig. Hunden har i vårt moderna samhälle inte längre rollen som vakthund i lika hög grad som tidigare, men visst vaktar den fortfarande även om den bor i en lägenhet på femte våningen. Kommer det någon obehörig och krafsar på dörren så reagerar hunden direkt. Men hundens roll är idag huvudsakligen att vara sällskap åt familjen övriga medlemmar.

Många hundar gör stor nytta

Skälet till att hundar är så populära står nog att finna i att de går att dressera till att göra nytta och där emellan vara ett sällskap. Två raser som har visat sig vara lätta att dressera till exempelvis ledarhundar för synskadade är Labradorer och dess släkting Golden Retriever. Där gör hunden en verkligt stor nytta där den kombinerar att vara sällskap och att hjälpa den synskadade att vara dennes ögon.

Polishundar är en annan kategori hundar som för sin förare kombinerar nytta med nöje. Här har det varit vanligt att använda schäfern men där den belgiska vallhunden Malinois har ökar i popularitet. Dessa hundar kan arbeta hårt och vara riktigt tuffa när det gäller trängda och skarpa situationer, men hemma är de hur gosiga som helst och gärna leker med familjens livliga barn.

Hundens fantastiska luktsinne är en annan egenskap som människan drar nytta av. De är fantastiskt duktiga på att spåra vilt eller människor som kommit vilse i skogen. Flera vanliga raser som normalt ”bara” är sällskapshundar kan tränas att känna igen dofter eller lukter som är spår efter något ämne som har funnits på platsen tidigare. En yrkesgrupp som har tagit vara på denna egenskap är tullen som har hundar tränade på att känna lukten av olika narkotiska preparat.

Ja, hunden är verkligen en vän att lita på i alla väder. Bilden av en Sankt Bernhardshund med en kagge fylld med konjak under hakan får symbolisera den livräddande och orädda vovven.