Husdjur och kost

Som ägare till husdjur har vi ett väldigt stort ansvar att se till att de mår så bra som möjligt. En del i detta är att ge dem bra mat att äta. Kosthållning är dock inte alltid så enkelt. De flesta djurägare har säkert haft upplevelser om hur djuren vägrar äta en eller annan sorts mat, trots att det ska vara ett mycket bra val.

Alla levande ting påverkas av vad de äter. Om man inte äter hälsosamt riskerar man också att ens hälsa påverkas negativt. Detta är alltid sant i det långa loppet, men kan även vara sant på kort sikt när man äter något som man inte bör.

För människor kan detta handla om exempelvis allergier till viss mat, men vi är också allätare. Många av våra husdjur har evolverats att ha en mycket mer begränsad diet och det finns därför mycket som deras mage och tarmar kan inte hantera.

Katter och hundar är det klart vanligaste husdjuren i Sverige och mycket fokus läggs därför på dem och deras kost. Går man ut till en vanlig affär kan man lätt hitta mängder av olika märken av katt- och hundmat. Och variationen betyder också att det är lättare att hitta det som verkligen är hälsosamt.  För andra djur är utbudet ofta betydligt mindre och man behöver i regel besöka riktiga djurbutiker för att hitta sådant som passar.

Detta är en utmaning även för personer som håller fiskar. Olika fiskarter kan ha väldigt olika krav och det gäller att veta precis vad det är för mat man häller ned i akvariet. Det finns dock tillverkare som gör det möjligt att hitta det bästa för sina fiskar. Med hjälp av Repashy Superfood kan man exempelvis blanda sitt eget foder och säkerställa hälsan av sina akvariefiskar.